Translate

lördag 15 augusti 2015

Hälsö-Johannes


Den 27 maj 1857 avrättades här genom halshuggning den 29-årige Johannes Johansson från Hälsö i Stala socken på Orust. Han hade på en sjöresa från Göteborg den 18 maj 1855 rånat två bröder från norra Bohuslän, och misshandlat dem så svårt att den ene avled. Efter någon vecka greps han. Enligt dommen skulle han halshuggas på Orust Östra Härads avrättningsplats och grävas ner på platsen.

Den gamla avrättningsplatsen Galeberget på Hårleby mark, hade inte använts sedan 1753. Nu vägrade markägaren upplåta platsen och i all hast fick man då flytta avrättningen till Hällsberg.

En stor folkmassa samlades, länsman höll ordning och ett femtiotal bönder ställde sig i ring för att bilda spetsgård och hindra den dömde från att fly. I en elegant hästdroska anlände då skarprättaren Jansson från Göteborg och strax efteråt Hälsö-Johannes.

Med ögonbindel och fotbojor leddes han fram till stupstocken, där han beordrades att falla på knä. Efter att ha läst en psalmvers lade han sig så ner med halsen mot stocken, och medan fängelseprästen läste Fader Vår skilde skarprättaren med ett hugg Johannes huvud från kroppen.

Detta var den sista avrättningen här på Orust. En minnessten sattes upp vid graven vid hundraårsminnet 1957, och smidet runt graven placerades där år 2001. 

I går eftermiddag var vi sex personer som promenerade till platsen som ligger en halvmil härifrån. Solen sken, vi drack kaffe ur våra termosar och tänkte på Johannes öde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar