Translate

lördag 8 februari 2014

Att tvätta tyger


Jag lärde mig när jag började sy i lappteknik att tvätta alla tyger i 40 grader varm tvättmaskin, innan jag använder dom. Detta med tanke på att tyget kan krympa eller fälla överskottsfärg. Så på detta viset gör jag.
Nu undrar jag; hur gör Ni?

16 kommentarer:

 1. Jag tvättar alla tyger i 40 gradersprogrammet/tvättmaskin. När jag har lagt ner många liknande färger och misstänker att något färgar av sig lägger jag i en eller flera små lappar av "Colour Catcher" som "fångar" överskottsfärgen.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Alle stoff vaskes! Av hensyn til ev.krymping, avfarging og appreturen i stoffet. Først bløtlegger jeg stoffene og så putter jeg dem i maskinen med colour catchkluter. Er avgargingen veldig sterk, vasker jeg stoffene to ganger. Tenk så ergerlig om det er farge igjen som smitter over på andre stoff ved vask senere!
  God helg!

  SvaraRadera
 3. Jag tvättar ingenting längre!
  Det fungerar inte när man använder charmpack och jellyrolls, så därför tvättas inget!
  Fast för att bli av med alla ev, gifter och färgöverskott så borde man nog göra det!
  Kram//Maja

  SvaraRadera
 4. Stoff jeg kjøper legges direkte på vaskerommet for å bli vasket.
  Ha ei fin helg!

  SvaraRadera
 5. Jeg vasker alle stoffer , vil ikke puste inn den farlige dampen som stoffene avgir når jeg stryke de ! Ha en fin Helg :)

  SvaraRadera
 6. Jeg vasker så og si alt, men ikke Jelly R og Charm. Må passe på at de andre stoffene jeg anvender sammen med dette heller ikke vaskes, så de krymper ulike.
  Det blir lett litt rörigt....

  SvaraRadera
 7. Jeg vasker alle stoff.:-) Ha ei flott helg.:-)

  SvaraRadera
 8. Jag tvättar alla mina tyger och använder precis som Gunilla, Color catcher för att minimera att tygerna färgar varandra, har fungerat hur bra som helst. Ulrika

  SvaraRadera
 9. Jag tvättade alla tyger tidigare, men har gått över till att endast använda Color Catcher. Det har fungerat bra hittills!

  SvaraRadera
 10. Jag tvättar i princip aldrig tyger. Enda gången är om jag ska sy i tex rött och vitt. Eftersom rött gärna färgar av sig så skickar jag ner de röda tygerna i varmt vatten en stund och sen i med lite ättika som binder färgen. Kramar Ullis

  SvaraRadera
 11. Jeg vasker alle stoff før søm. De krymper ulikt de forskjellige stoffer jeg bruker og
  noe mister mye farge i vasken..

  SvaraRadera
 12. Oftast oftast tvättar jag eller lägger i hon med varmt vatten...dock inte Jelly .Charmpack och Layer Cake...använder också Color Catcher!!Bambikram

  SvaraRadera
 13. Här tvättas inga tyger längre, det var så svårt att hålla reda på tvättat o otvättat när jellyrolls, layercakes och charmpacks kom in i quiltvärlden.
  Ha en bra söndag!

  SvaraRadera
 14. Takk for besøk på bloggen min og fin kommentar om vesken. Jeg tenker at jeg skal vaske alle stoffene, men gjør jeg det? Nei... Jeg sydde en påskeløper ifjor og syntes det manglet litt kontrast, og la til en stripe med rødt stoff, og det var ikke vasket. Da det kom litt vann på løperen så jeg jo raskt det farget rødt inn på de andre stoffene. Da prøvde jeg å vaske den med colour cather, og det virket utrolig bra, den ble like fin. Men jeg tror nok jeg vil prøve å være litt flinkere til å vaske først :)

  SvaraRadera
 15. I början var jag väldigt ambitiös och tvättade alla tyger men det har jag slutat med. För det mesta vet jag aldrig vad jag ska ha tygerna till och syr jag sen en väska så kommer den aldrig att bli tvättad.

  SvaraRadera
 16. Jag tvättar alla tyger utom Jelly Roll och Charmpac. De sistnämnda använder jag inte tillsammans med andra tyger. Även om jag inte vet vad jag ska sy så åker de i tvättmaskinen. Det kan ju bli ett täcke, en duk eller en nesse som behöver tvättas ibland och då är det inte kul om tygerna krymper olika eller fäller färg

  SvaraRadera